Муженко назвав дату, коли на Донбасі почалася дійсно велика війна

Україна не очікувала відкритого вторгнення військ Росії, але оперативно зреагувала на нього в липні 2014 року

Про це заявив очільник Генштабу Збройних сил Віктор Муженко в інтерв’ю для документального фільму про події в Іловайську. 

Говорячи про присутність російських військ на Донбасі у 2014 році, він зауважив, що в боях за Слов’янськ було перше підтвердження загибелі російських спецпризначенців, біля населеного пункту Миколаївка.

Тоді українські бійці накрили мінометним та артилерійським вогнем групу озброєних людей. Згодом було перехоплено інформацію, що ними виявилися російські спецпризначенці.

А вже через кілька днів Росія офіційно провела поховання цих військовослужбовців: одинадцять чоловік із 45-го полка спеціального призначення, який зараз є 45-ю бригадою спеціального призначення РФ.

В ніч з 10-го на 11-го липня був перший потужний удар реактивної артилерії – “Градів” по табору 24-ї бригади, вогонь вели з території Росії. 

А потім, вночі 13-го липня, була отримана інформація від Головного оперативного чергового Головного командного центру ЗСУ, полковника Маслєнікова. Його син був старшим підрозділів, які знаходяться в районі Ізварино та доповів, що на територію України заходить техніка у великій кількості. За його словами, йшлося про 150-200 одиниць техніки.

"Це вже було як варіант – це могло бути вторгненням регулярних Збройних Сил Російської Федерації. І от цей момент – чисто психологічний, що якщо це дійсно так – то це вже початок дійсно великої війни", - наголосив Муженко. 

В результаті він вирішив привести ЗСУ у повну бойову готовність, зокрема і частини протиповітряної оборони. Після цього Муженко доповів про це президенту.

"За погодженням з ним, на його затвердження, ми нанесли удар всіма засобами, в першу чергу – це реактивними системами залпового вогню великої дальності – мова йде про “Смерчі”, артилерією, яка була в цьому районі, по цій колоні. Це означало, що якщо дійсно це так, то це був якраз рубіж, який ми перейшли, скажімо так, війни", - підсумував Муженко.