Режим Асада готує наступ на останній оплот повстанців в Сирії, - Reuters

Сирійські урядові війська готують наступ на останній анклав повстанців - провінцію Ідліб і прилеглі райони

Про це повідомило агентству Reuters джерело в Дамаску.

За словами співрозмовника агентства в угрупованні, що підтримує режим сирійського президента Башара Асада, перший етап операції передбачає наступ на південні і західні райони повстанської території, але не на місто Ідліб.

Зокрема, армія Сирії має намір насамперед взяти під контроль місто Джіср-еш-Шугуров, долину Аль-Габ на заході, а також міста Аль-латам, Хан Шейхун і Мааррет-ен-Нууман на півдні підконтрольних повстанцям територій.

Джерело зазначило, що захоплення цих районів дозволить Асаду відновити контроль над автомагістралями, які ведуть від Алеппо до Хами і Латакії, двома найбільш важливими шляхами у Сирії.

Армія і її союзники також мають намір зміцнити західні кордони Алеппо в очікуванні контрудару з боку повстанців, сказало джерело.

За його словами, Дамаск веде переговори про наступ з Росією, Туреччиною, а також з Іраном.

29 серпня міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров закликав ліквідувати "гнійник", що сформувався в Ідлібі.

Туреччина, яка має спільний кордон з Ідлібом і невелику військову присутність в сирійській провінції, застерегла від активного наступу для вирішення ситуації в Ідлібі.

Рада Безпеки ООН, в свою чергу, застерегла від наслідків наступу сирійської армії на Ідліб, що залишається під контролем повстанців.

За наявними даними, в провінції Ідліб на північному заході Сирії знаходяться десятки тисяч бойовиків, багато з яких були евакуйовані в Ідліб в рамках угод про припинення вогню.