Російські спецслужби платили адмінам з України, щоб ті допомогли зірвати вибори-2019

Співробітники СБУ протягом серпня викрили та заблокували діяльність мережі інтернет-агітаторів, яких російські спецслужби залучили до заходів із підготовки до втручання у хід проведення майбутніх президентських виборів

Про це повідомляє прес-центр Служби безпеки України.

З'ясувалося, що російські спецслужби через інтернет залучили до "співпраці" жителів Дніпра, Кривого Рогу та Нікополя, які є адміністраторами груп у соцмережах.

Їм дали завдання підготувати "плацдарм" для проведення спеціальних заходів, щоб вплинути на проведення майбутніх президентських виборів. Це хотіли зробити шляхом маніпулювання громадською думкою інтернет-користувачів.

Зокрема, ці адміни мали шукати блогерів та активних дописувачів груп у соцмережах, які за грошову винагороду мали публікувати надіслані з Росії політичні новини.

Адміністратори також мали залучити підставних осіб для реєстрації інтернет-сайтів в українському сегменті доменних імен. 

Мешканець Дніпра, зокрема, мав замовити просування інтернет-ресурсів та контенту у ІТ-компаніях, розташованих у південно-східних регіонах України. Такі дії мали приховати причетність російських спецслужб  до поширення "фейкових" новин та популяризації проросійських учасників виборів.

Понад те, куратори також планували загострити суспільно-політичну обстановку напередодні та під час проведення президентських виборів.

"Для цього виконавці повинні були "перекручувати" новини для дискредитації органів державної влади і місцевого самоврядування та створити  у соціальних мережах групи нібито патріотичного направлення. На цих ресурсах була запланована публікація деструктивних матеріалів, у тому числі із закликами до насильницької зміни конституційного ладу України та порушення її територіальної цілісності", - пояснили у СБУ.

У цій справі відкрито кримінальне провадження про вчинення злочинів проти основ національної безпеки України.