Аргентинська валюта обвалилася, Центробанк підняв облікову ставку до рекордних 60%

Аргентинський центральний банк підняв облікову ставку в країні до рекордних 60% річних. Уряд звернувся до МВФ з проханням пришвидшити виділення другого траншу кредиту на 3 мільярди доларів

Про це повідомляє ВВС.

Таким чином, облікова ставка в Аргентині побила власний рекорд, залишившись найвищою у світі.

Цьогоріч аргентинська валюта — песо — знецінилась на більш ніж 50%, при цьому за останні декілька днів аргентинський песо втрачав по більш ніж 10% вартості відносно долара за добу.

Напередодні Міжнародний валютний фонд затвердив програму фінансової допомоги Аргентині розміром у 50 мільярдів доларів. З них близько 15 мільярдів були одразу перераховані на рахунки країни.

Раніше повідомлялось, що МВФ та Аргентина домовились про кредитну програму у розмірі 50 мільярдів доларів. Наразі країна переживає затяжну економічну кризу, а аргентинське песо стало однією з найбільш знецінених валют минулого року. Інфляція в країні складала 28%.

Нагадаємо, що в переговори з МВФ відбувались на тлі загострення соціальної напруги в Аргентині. Зокрема, в Аргентині занепокоєні, що співпраця з МВФ може призвести до погіршення економічної ситуації та настання нової економічної кризи.

Більшість аргентинців пов’язує допомогу МВФ з початком економічної кризи 2001 року, яка призвела до втрати більшістю населення своїх заощаджень та хвилі громадської непокори, внаслідок якої загинуло понад 20 людей. Тоді кожен п’ятий аргентинець втратив свою роботу, а за 2 тижні в країні змінилось аж 5 президентів.