Керівник стартапу зібрав на "розумний рюкзак" $700 000. І зник

У США розшукують керівництво стартапа: вони збирали гроші на "розумний рюкзак", а потім зникли безвісти

Про це пише The Verge.

Федеральна торгова комісія США (FTC) оголосила в розшук засновника стартапу iBackPack. Компанія з 2015 року за допомогою краудфандингу зібрала $ 700 000 на розробку розумного рюкзака для бездротової зарядки гаджетів і роздачі Wi-Fi, а потім її керівники зникли. 

Стартап в 2015 році запустив кампанію зі збору коштів на платформі Indiegogo, в 2016 році - на Kickstarter. Засновники iBackPack обіцяли вислати інвесторам розумний рюкзак, який здатний заряджати гаджети, що лежать у ньому, і роздавати Wi-Fi. Однак в результаті вкладники отримали лише батареї для рюкзака і провідні зарядки для смартфонів.

У розмові з виданням відразу кілька вкладників в кампанію розповіли, що отримали листа від FTC, в яких регулятор просив уточнити, чи отримали вони рюкзак:

"Мене звуть [ім'я], і я з Федеральної торгової комісії Бюро захисту прав споживачів. Наш офіс отримав численні скарги від споживачів, що вони ніколи не отримували iBackpack, який замовляли. Ми вийшли на платформи crowdfunding, які пропонували продуктам отримати список підтримки, і саме так я отримав вашу адресу електронної пошти. Я просто хотів дізнатися, чи ви коли-небудь отримували рюкзак? Я був би дуже вдячний, якщо б ви дозволили мені знати це, тому що ми хотіли б вжити заходів із запобігання подальшому шахрайству на платформах, що дозволяють збирати кошти. Спасибі заздалегідь. Якщо у вас є будь-які питання, будь ласка, подзвоніть на номер....".

Представник торговельної комісії відмовився коментувати хід справи, пославшись на закритий характер розслідування. Відомо, що регулятор вже оголосив у розшук засновника проекту Дага Монахана за звинуваченням у шахрайстві.