На МКС стався витік повітря: кажуть, що причина - отвір у російському кораблі

Космонавти на Міжнародній космічній станції (МКС) зіткнулися з витоком повітря через зіткнення з мікрометеорами

Про це повідомляє видання BBC.

Підозрюється, що витік повітря стався через невеликий отвір в капсулі, яка використовувалася у червні для доставки нового екіпажу в лабораторію, що знаходиться на відстані 400 км над Землею.

Сам отвір, як підозрюють експерти, утворився через зіткнення з кам'яним утворенням, яке пролітало через космос на великій швидкості. Контролери місії у техаському Х'юстоні та Москві кажуть, що наразі життю членів екіпажу нічого не загрожує. 

Зіткнення з крихітними частками метеорів є постійною загрозою для орбітальної платформи, і вона була побудована так, щоб протистояти "бомбардуванню" космічних часточок. 

Зазначається, що астронавти дізналися про витік повітря в середу та почали шукати отвір, який став причиною цього. В результаті його знайшли на російському кораблі "Союз", який 8 червня привіз на станцію трьох членів екіпажу, в тому числі європейця Олександра Герста, який має взяти на себе командування форпостом.

"Вночі та вранці була аномальна ситуація - падіння тиску, витік кисню на станції. Було виявлено мікроруйнування, швидше за все це пошкодження зовні. Інженери-конструктори вважають, що це результат мікрометеорів", - зауважив голова "Роскосмосу" Дмитро Рогозін.

Наразі отвір вдалося закрити за допомогою герметичної стрічки, однак інженери ще мають перевірити, чи потребує корабель подальшого ремонту.