На Тернопільщині злочинці у псевдореабілітаційному центрі "лікували" наркозалежних

Детективи тернопільської поліції викрили діяльність злочинного угрупування, яке займалось незаконним позбавленням волі та викраденням людей для так званого лікування у псевдореабілітаційному центрі

Про це повідомляє прес-служба Нацполіції. 

Як встановили правоохоронці, група складалась з 4 осіб, які діяли території Тернопільського району. Вони  організували діяльність "психореабілітаційного центру" з надання послуг по лікуванню від наркотичної, алкогольної залежності та ігроманії.  

Реклама центру під назвою "Твоя незалежність" через соцмережі, роздавання листівок на вулиці приносила  стабільний і немалий дохід, адже родичі, дізнавшись про такий заклад, який повертає залежних до нормального життя, платили чималі кошти за оздоровлення рідних. Як встановили поліцейські, місяць перебування в центрі коштував від 10 до 30 тисяч гривень. А зловмисники навмисно затягували лікування на тривалий період.

Після так званого лікування пацієнти скаржилися на погіршення стану здоров’я. За попередніми даними, зловмисники робили з потерпілих "зомбі", наколюючи сильнодіючими препаратами, а родичам стверджували, що реабілітацію треба продовжити, адже це процес тривалий. Як встановили детективи, були випадки, коли людей по 9 місяців не випускали на вулицю, тримаючи в кімнатах з забитими вікнами.

Серед "послуг" психореабілітаційного закладу  було й примусове доправлення пацієнтів: людину силою забирали з дому, вантажили в автівку і завозили до центру. За цю послугу теж платили тіродичі залежних. Це коштувало в межах 2-2,5 тис грн.

Організаторами злочинного угрупування виявилося подружжя зі столиці. Раніше судимий за згвалтуванння та наркозлочини 39-річний киянин спільно зі своєю 32-річною дружиною винайняли в одному з сіл Тернопільського району приватне помешкання, і, не маючи медичної, психологічної освіти, жодної ліцензії на здійснення лікувальної практики, почали "оздоровлювати" людей. Через деякий час до кримінальної діяльності  долучилися  33-річний житель Волинської області та 25-річний тернополянин.

Злочинцям вже  оголосили підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ста.146 ККУ, також судом обрано міру запобіжного заходу – тримання під вартою.  Слідчо-оперативні заходи тривають і перелік злочинів, вчинених зграєю, найімовірніше розшириться.