Екологічне лихо в окупованому Армянську: на заводі Фірташа випаровується кислота, людям нема чим дихати

На розташованому в загарбаному російськими військами українському місті Армянськ (АР Крим) заводі "Титан", що належить олігархові-втікачеві Дмитру Фірташу, сталося забруднення навколишнього середовища

Про це на Facebook у п'ятницю, 31 серпня 2018 року, повідомив керівник Херсонської ОДА Андрій Гордєєв.

"Через дефіцит води оголилося 42 кв. км кислотного накопичувачу, з якого відбувається випаровування і подальше конденсування небезпечних сполук. 

В результаті це негативно може відобразитися на здоров’ї людей, що проживають у Армянську, Красноперекопську та навколишніх населених пунктах", - зазначив він.

За його словами, з боку материкової України організовано забір проб води, ґрунту, повітря для визначення змісту шкідливих сполук та їх впливу на здоров`я громадян. 

"Вражає цинічність окупаційної влади: робиться вигляд, що нібито нічого не відбувається, вода яка добувається із свердловин використовується заводом виключно для отримання прибутку, а на екологію і здоров`я людей начхати", - додав Гордєєв.

Того ж дня у Херсоні з цього приводу було проведено нараду за участю служб, відповідальних за стан довкілля, а 1 вересня після святкування Дня Знань та урочистого початку нового навчального року керівництво Херсонської області вирушило на КПП Каланчак.

"З нами були представники всіх екологічних служб, аби взяти проби води, повітря, ґрунту тощо. Дещо заспокоїло те, що навіть на перший погляд спеціалістам не вкинулися в очі ознаки екологічної катастрофи, що насувається. Проте все ж таки проби було взято. Результати знатимемо трохи згодом", - заявив на своїй сторінці голова Херсонської обласної ради Владислав Мангер.

Він наголосив, що тримає ситуацію на контролі.

"Наразі жителям області лякатися нічого", - додав Мангер.

При цьому безпосередньо в Армянську ситуація продовжує лишатися критичною. Як свідчать записи у соцмережах, дитяче відділення тамтешньої лікарні переповне, через кислотні опади людям пече в очах та у дихальних шляхах. На вулицю виходити не рекомендується, а овочі та фрукти слід мити водою.

Є випадки, коли гине свійська худоба. Металеві предмети і конструкції також окисляються.

Окрім того, вранці у неділю, 2 вересня, більшість районів міста лишитися без води. Причина окупаційною адміністрацією не називається (певна кількість води після перекриття каналу з України видобувається на півострові зі свердловин, але вона йде на нечисельні промислові підприємства та військовим).

Слід додати, що Кремль та його представники у Криму всіляко заперечують масштаби шкідливого викиду.