Спонсорований російськими олігархами проект меморіалу в Бабиному Яру містить неприйнятні для України ідеї, - Йосиф Зісельс

Проект Меморіалу та музею Голокосту "Бабин Яр", за яким стоїть група великих російських бізнесменів єврейського походження, котрі народилися в Україні, зокрема Михайло Фрідман, Герман Хан і Павло Фукс, може завдати Україні "значного іміджевого збитку"

Про це заявив відомий громадський діяч, співпрезидент Вааду України Йосиф Зісельс у своїй авторській статті "Що відбувається довкола Бабиного Яру сьогодні?", опублікованій на сайті Еспресо.TV.

"Треба усвідомлювати, що йдеться не про пам'ятник,  а саме про музейно-меморіальний комплекс, який несе певний ідеологічний месідж", - наголосив він.

У наративі проекту створюється картина Голокосту в Європі, "центром якого стає Бабин Яр і Київ".

"Виникає питання - це що, Україна, яка не була тоді державою, була центром Голокосту? А не нацистська Німеччина, яка знищувала євреїв на території України, Польщі та інших країн? Саме це зміщення акцентів зауважили чимало учасників обговорення і аргументовано розкритикували. Реакції від групи концепції - жодної.

(...) Ми підозрюємо і не без підстав, що цей проект вирішує вагомі для сучасної Росії політичні цілі в тій реальній війні, яку вона веде з Україною, а також в інформаційній війні та спотворенні образу України, який Росія намагається нав'язати всьому світу. Ця мета полягає в тому, щоби представити Україну як фашистську, антисемітську і націоналістичну державу, в якій завжди порушувалися і продовжують порушуватися права людини. І музей, в тому вигляді, в якому його сьогодні пропонують творці, призначений для служіння саме цій меті", - зазначив Зісельс.

Окрім того, він звернув увагу на те, чому російські олігархи, які "і кроку не ступлять без дозволу президента Росії Путіна", обіцяють вкласти $100 млн у проект на території України, з якою Росія п'ятий рік веде агресивну війну.

"Не може існувати проектів такого гатунку, якщо в них не зацікавлений Путін", - наголосив Зісельс.

Повний текст статті знаходиться за цим посиланням.