Меркель обговорила з Путіним питання звільнення Сенцова, - посол

Канцлер Німеччини Ангела Меркель під час останньої зустрічі з президентом РФ Володимиром Путіним порушила питання звільнення українського режисера Олега Сенцова, заявив посол України в Німеччині Андрій Мельник

"Тема Олега Сенцова порушувалася… Наразі результату, на жаль, немає. Ми сподіваємося, що тиск посилюватиметься", - розповів дипломат в інтерв’ю Громадському.

За словами посла, напередодні зустрічі Меркель узгодила з президентом України Петром Порошенко позиції під час телефонної розмови 16 серпня. Після зустрічі з Путіним німецький канцлер проінформувала Порошенка про результати переговорів. 

"Меркель із перших вуст цілу годину розповідала нашому президентові про те, як пройшла ця розмова, які були домовленості, ну і, звичайно, що робити далі", - розповів Мельник.

Український посол висловив сподівання, що завдяки діям Меркель, яку Путін просто не може ігнорувати,  буде звільнено Олега Сенцова. "Ми всі віримо, що ось-ось це диво станеться", - додав він.

Нагадаємо, переговори Путіна і Меркель пройшли 18 серпня у резиденції Мезеберг поблизу Берліна. Однією з головних на переговорах була тема врегулювання конфлікту на Донбасі. Ще однією важливою темою розмови було питання спорудження газопроводу Північний потік-2.

Український режисер Олег Сенцов був затриманий російськими силовиками в Криму 11 травня 2014 року. Його звинуватили в нібито підготовці терактів на півострові під час окупації Росією та зберіганні зброї і вибухівки.

25 серпня 2015 року Північно-Кавказький окружний військовий суд в Ростові-на-Дону засудив Сенцова до 20 років суворого режиму. Його етапували до колонії в місті Лабитнангі.

Олег Сенцов 14 травня 2018 року оголосив голодування з вимогою звільнити всіх утримуваних Росією українських політв'язнів. За три місяці він пережив кілька криз голодування, однак припинити протест відмовляється.