Підвищення ціни на газ: Гройсман розповів про стратегію у перемовинах з МВФ

Український уряд буде робити все для того, щоб перемовини з МВФ стосовно підвищення ціни на газ були конструктивними та мали мінімальний вплив на українців

Про це заявив прем'єр-міністр Володимир Гройсман у коментарі Еспресо.TV.

Зазначимо, раніше у Нацбанку повідомили, що Україна може отримати транш МВФ у розмірі близько $2 млрд до кінця осені. Втім, однією з вимог Фонду для подальшого фінансування залишається підвищення ціни на газ для населення.

Вже у середу місія МВФ прибуде до України, хоча напередодні Кабінет міністрів відклав питання про підвищення ціни на газ.

Гройсман зазначив, що це питання дуже чутливе для українців, тому під час перемовин з МВФ він сподівається на конструктивну дискусію.

Очільник уряду нагадав, що у питанні з МВФ йдеться про зовнішні забов'язання, а для України дуже важливо мати можливість працювати з міжнародними фінансовими ринками. Оскільки у період з 2005 до 2013 року країна набрала боргів на $50 млрд.

"Сьогодні я, як прем'єр-міністр, та кожен українець мають щось зробити для того, щоб їх віддавати і погашати, тому що прийшов час погашення цих боргів. І це не лише питання 2018 року, а й 2019-2023 років. Це величезні серйозні ресурси, які ми маємо запозичувати, перекредитувати, зменшувати кошти на обслуговування цих кредитів", - наголосив Гройсман.

Він додав, що його стратегія полягає у тому, щоб Україна за 10 років отримала мінімум впливу боргів на ВВП і життя людей, у цьому і полягає дискусія з МВФ. Саме тому вона ведеться вже рік і, як сподівається прем'єр, завершиться у вересні.

"Моє завдання, при неминучості зміни ціни, опрацювати всі механізми додаткового соціального захисту", - підсумував Гройсман.