Екологічну катастрофу в Криму видно неозброєним оком: дані про хімічні викиди передадуть в ООН

Україна передасть дані про викиди шкідливих речовин на півночі окупованого Криму в ООН, ОБСЄ, Всесвітню організацію охорони здоров'я і Червоний Хрест

Про це на своїй сторінці у Facebook написав представник Уповноваженого Верховної Ради з дотримання прав жителів Криму та Севастополя Ісмаїл Халіков.

Він зазначив, що вчора з'явилась інформація про те, що концентрація сірчистого ангідриду в повітрі перевищила норму, втім інших деталей наразі невідомо.

Окупаційна влада півострова тим часом заявила про призупинення на 2 тижні роботи заводу "Титан" та про оголошення позапланових канікул для дітей регіону, їх відправляють до санаторіїв.

Попри це, надзвичайний стан у регіоні досі не оголосили, доросле населення не евакуюють, а це викликає занепокоєння української сторони. 

"За інформацією, яка мені надходить від жителів міст Армянськ та Яни Капу (Красноперекопськ), спочатку на дахах будинків, металевих предметах в квартирах утворився маслянистий наліт жовтуватого відтінку, схожий на іржу. Практично відразу в лікарнях в декілька разів підвищилася кількість звернень від громадян. Основні скарги - кашель, запалення слизової роту, носу, горла та очей", - наголосив Халіков.

При цьому всім потерпілим ставлять діагноз ОРЗ або алергія, у той час, як в аптеках спостерігається дефіцит абсорбентів, марлевих пов’язок та антигістамінних препаратів.

"Те, що в містах еколологічна катастрофа, видно неозброєним оком: металеві речі продовжують покриватися іржою, дерева масово зкинули листя (частина виглядає як вигорівші), в повітрі стоїть стійкий запах кислоти, на газонах де-не-де лежать мертві птахи", - підсумував Халіков.

Він додав, що цю інформацію буде передано до ООН, ОБСЄ, ВООЗ та Організації Червоного хреста з метою документування фактів порушення прав людини.