Гройсман розповів, скільки планують виділити на оборону в бюджеті на 2019 рік

Наразі готується подання проекту Держбюджету на 2019 рік до парламенту і на сферу безпеки та оборону планують закласти приблизно 197 млрд гривень

Про це повідомив прем'єр-міністр України Володимир Гройсман під час засідання РНБО у четвер, 6 вересня, передає Еспресо

"Після засідання ради РНБО, де остаточно буде затврджено відповідно до рішення Ради, параметри Держбюджету на оборону і безпеку. Але треба зазначити, що нашим пріоритетом залишається фінансування не менше як 5% від ВВП. Минулого року на ці цілі (оборону і безпеку, - ред.)  було передбачено 167 млрд грн, цього року планують зростання приблизно на 30 млрд, і це буде 197 млрд. А якщо говорити про спеціальний фонд і інші доходи сфери оборони - то це більше 200 млрд грн.", - сказав Гройсман. 

Крім того, прем'єр зазначив, що крім у бюджету також мають закласти гроші на погашення зовнішніх боргів.

"Ми маємо більше 50 млрд доларів, а це -  1 трильйон 300 млрд гривень зовнішніх зобов'язань, які були сформовані з 2005 по 2015 рік. Кожен рік ми маємо передбачати кошти у бюджеті, рівноцінні одному оборонному бюджету на обслуговування зовнішніх боргів. За 4 роки ми не накопичили жодних боргів, а навпаки, намагаємося зменшити", - додав Гройсман.

Попередньо проводилися наради на чолі із секретарем РНБО Олександром Турчиновим, Міністерством фінансів та розпорядниками, де визначили рамки необхідних рішень щодо коштів на оборонну сферу. Тому на сьогоднішньому засіданні РНБО їх розглянуть, нададуть необхідні рішення і пропозиції, які будуть в основі бюждету 2019 року.