Княжицький: відновлення культурного простору з Європою є кордоном на шляху російської окупації

Відновлення спільного культурного простору з європейськими партнерами є кордоном на шляху російської окупації

Про це заявив народний депутат, Голова Комітету з питань культури і духовності, Микола Княжицькийв середу, 5 вересня, під час виступу на щорічному Економічному форумі, який проходить в польському місті Криниця-Здруй.

На думку народного депутата, навіть після проголошення незалежності в 1990 році, Україна лишалася під впливом РФ: російські компанії стали власниками найбільших медіа-холдингів рекордингових компаній, українська пісня не могла пробитися через російський контент, а кіно та серіалів власного виробництва взагалі не існувало. Ситуація почала змінюватися лише останні чотири роки.   Революція Гідності - вихід з колоніального культурного поля Росії.

"Перед нами стояло два виклики: відродити українську культуру і довести, що вона може не лише субсидуватися,  а й бути бізнесом", - зазначив народний депутат. 

Він також наголосив - використовуючи польський досвід було створено Український культурний фонд, Інститут книги та інші державні інституції, які покликані підтримувати українську культуру.

"Ми зупинили не тільки військову, а й культурну агресію. Важливо розуміти: частини, які були окуповані: Крим та райони Луганської та Донецької областей - це ті частини, де більшість людей говорила російською мовою та дивилася російське телебачення. Там, де було 51 % впливу української культури - там агресія була зупинена", - сказав народний депутат.  

Він також зазначив, що зараз в Україні відбувається реформування системи управління культури, і спільний Європейський культурний простір – це вектор, в якому має розвиватися українська культура. 

"Ми маємо інтегруватися не лише економічно, а й культурно в європейський простір, і важлива не лише бізнесова позиція наших сусідів, а й їхня політична позиція", - сказав Голова Комітету з питань культури і духовності.