В Індії одностатевий секс більше не буде кримінальним злочином

Верховний суд Індії постановив, що гомосексуальний зв'язок більше не є кримінальним злочином в країні

Про це пише ВВС.

Постанова скасовує рішення суду, яке підтвердило закон колоніальної епохи, відомий як розділ 377, згідно з яким гомосексуальні зв'язки класифікуються як "протиприродний злочин". Це один з найстаріших законів в світі, що криміналізує гомосексуальний секс, і Індія неохоче скасовує його.

Однак в останні роки була проведена дуже гучна кампанія по декриміналізації гомосексуалізму в Індії. "Криміналізація плотського зв'язку є ірраціональною, довільною і явно неконституційною", - сказав головний суддя Діпак Місра, читаючи своє рішення.

Вперше закон скасували ще в 2009 році, але він був відновлений Верховним судом у 2013 році, після того як кілька політичних, соціальних і релігійних груп звернулися з проханням про його відновлення.

Навіть незважаючи на те, що громадська думка в найбільших містах Індії виступає за скасування закону, як і раніше зберігається сильна опозиція серед релігійних груп і консервативних сільських громад.

Але останнє рішення не можна оскаржити, і воно являє собою величезну перемогу для спільноти ЛГБТ Індії.

Що таке 377?

Це 157-річний закон колоніальної епохи, який кваліфікує деякі сексуальні дії як "протиприродні злочини", які каралися 10-річним тюремним терміном.

Закон карає, за його власними словами, "плотські стосунки проти порядку природи з будь-яким чоловіком, жінкою або твариною".

Хоча статут криміналізує весь анальний і оральний секс, він значною мірою зачіпає одностатеві відносини.

Правозахисні групи заявили, що поліція використовувала закон для переслідування і зловживання правами членів спільноти ЛГБТ.

Рівноправні активісти також стверджували, що саме існування такого закону є доказом дискримінації за ознакою сексуальної орієнтації.