В Єгипті засудили сотні прибічників екс-президента Мурсі. Понад 70 із них стратять

Єгипет виніс вироки більш ніж 700 прибічникам нині забороненого руху "Брати-мусульмани" за участь у протестах після відставки екс-президента Мохаммеда Мурсі у 2013 році. В тому числі, суд підтвердив вироки, які передбачають смертну кару для 75 людей та довічне ув'язнення для 47 людей, включаючи ісламських лідерів

Засуджених звинувачували в правопорушеннях, пов'язаних із безпекою, в тому числі в підбурюванні до насильства, вбивств та організації незаконних протестів, передає ВВС.

75 смертних вироків ухвалили в липні. Те, що в суботу суд залишив їх в силі, а також виніс додаткові вироки говорить про те, що масовий судовий процес завершився.

Правозахисні організації судовий розгляд розкритикували. Зокрема, Amnesty International назвала його "надзвичайно несправедливим" та таким, що порушує конституцію Єгипту. А Human Rights Watch заявила, що, вбивши щонайменше 817 осіб, єгипетські силовики, цілком імовірно, вчинили злочин проти людства.

Натомість, уряд заявляв, що значна кількість протестувальників були озброєні, і у протестах вбили 43 поліцейських.

Цього року парламент Єгипту надав військовим недоторканність щодо всіх злочинів, скоєних між липнем 2013 року та січнем 2016 року.