Експерт назвав девальвацію гривні сезонною та спрогнозував курс на кінець року

Здешевшання гривні зумовлене сезонними чинниками, які ще вплинуть на курс наприкінці року

Про це в ефірі Еспресо.TV заявив економіст Сергій Фурса.

"Перша хвиля осінньої сезонної девальвації вже прошла, тому що на міжбанку на початку тижня вона доходила до 28,6 грн/дол. Але саме у цей час чорний ринок відмовився йти далі, наприклад, сьогодні гривня укріплювалася на міжбанку, була десь трошки нижче, ніж 28,2 грн/дол. Це перша частина сезонної девальвації, вона нормальна: наші аграрії зібрали зерно, почали "в чорну" ним торгувати і от результат - гроші, які вони "наколядували", вони переводили у валюту", - сказав Фурса.

Економіст також спрогнозував ще одну хвилю сезонної девальвації гривні наприкінці року.

"Ще буде частина девальвації - те, що ми бачили на кінець року. Курс десь 29,5 грн/дол. Це цілком природній сезонний процес. На початку року в нас було в кінці січня 28,8 грн/дол. Це таке пікове значення. Зараз буде плюс-мінус 29,5грн/дол. Це зміна, яка є протягом року, вона не така фундаментальна, не можна казати: "Дивіться, все падає, долар зростає". Долар фактично поки нижче, ніж був на початку року", - додав експерт.

Зазначимо, на 11 вересня НБУ встановив офіційний валютний курс на рівні 28,2 грн/дол. і 32,63 грн/євро. Курс на 10 вересня складав 28,27 грн/дол. і 32,83 грн/євро.