Самогубства вчиняють кожні 40 секунд. Як допомогти таким людям

До Світового день запобігання самогубствам в.о. міністра МОЗ України Уляна Супрун розповіла, як часто у світі їх вчиняють і як допомогти тих, хто хоче покінчити із життям

Про це вона написала на своїй Facebook-сторінці.

За даними ВООЗ, у світі закінчують життя самогубством близько 800 тисяч людей щороку. Це стається кожні 40 секунд. Тих, хто намагався це зробити, але вижив, іще більше.

В рази більше людей намагаються скоїти самогубство, але, на щастя, їх вдається врятувати. Кожна з таких втрат - велика трагедія, яка зачіпає життя тисячі сімей та має суттєві негативні наслідки для суспільства.

Науковці не знають, що саме змушує людей вкорочувати життя та як цьому можна ефективно запобігати. Багато самогубств відбуваються імпульсивно в моменти кризи. У зоні ризику - ті, що мають алкогольну чи наркозалежності.  

Читайте також: Нова смертоносна гра "Момо". Що це і як рятувати від неї дітей

"Є безліч позитивних прикладів, як після тривалої депресії чи спроби вчинити самогубство, люди повертаються до нормально життя. Такі історії є свідченням того, що тривожні думки можна подолати, якщо мати підтримку та розуміння з боку близьких та не боятись про це говорити", - пише Супрун.

Лікарка радить неодмінно говорити із людиною, якщо ви помітили, що близькі чи знайомі відчувають надмірну тривожність, депресію, зневірені тощо. Дізнайтесь якомога більше деталей про їх стан та запропонуйте допомогу. Найкраще рішення - звернутись до спеціаліста.