Вчені створили мапу Антарктиди, яка точніша за карту будь-якого іншого материка

Вчені з Університету штату Огайо і університету Міннесоти стверджують, що створили найточнішу і детальну карту Антарктиди

Про це йдеться на Eather Gizmodo.

Еталонна модель рельєфу Антарктиди (REMA) була побудована з використанням сотень тисяч супутникових знімків, зроблених в період з 2009 по 2017 рік.

Суперкомп'ютер зібрав величезну кількість даних, включаючи зміни висоти землі з плином часу, і створив надзвичайно детальну топографічну карту, розмір файлу - більше 150 Тб.

"Ця карта не лише найточніша з усіх, які коли-небудь робили по заморожених континентах, але має найбільшу  роздільну здатність серед усіх материків", - пише видання.

 New York Times, деталізація карти може показати навіть автомобільні дороги або невеликі ділянки материка. Вчені тепер знають висоту кожної точки Антарктиди з похибкою всього в кілька футів.

"Досі у вчених карта Марса виглядала краще, ніж карта Антарктиди, - зазначив гляциолог Державного університету Огайо Ян Ховат. - У цьому розширенні можна побачити практично все. У деяких місцях ми можемо бачити варіації снігу. Ми зможемо виміряти зміни поверхні континенту з плином часу".

Карта стане важливим інструментом для дослідницьких проектів, надаючи дані про сніговий покрив, рух льоду, танення льодовиків і активність річок і вулканів. Вчені зможуть краще відстежувати наслідки зміни клімату, а дослідникам буде легше планувати польові експедиції.

Читайте також: Вічна мерзлота тане, звільняючи невідомі смертельні віруси. Що чекає на людство

Нагадаємо, танення найбільших льодовиків через кліматичні зміни може катастрофічно подіяти на берегову лінію і прибережні міста. Фахівці Прінстонського і Колумбійського університетів (США) запропонували геоінженерні рішення цієї проблеми - просто побудувати стіну довкола танучих глиб. Але чи схвалять такий проект, лишається незрозумілим