Як поводитися в зоні хімічного викиду "Кримського титану". Поради МОЗ

Міністерство охорони здоров'я та Мінінформполітики розробили рекомендації для людей, які опинилися в зоні хімічного викиду заводу "Кримський титан", розташованого в окупованому Росією Армянську

Про це повідомила у Facebook перший заступник міністра інформаційної політики Еміне Джеппар.

Так, у разі виникнення ознак отруєння - подразнення очей, слизової оболонки, шкіри, дихальних шляхів, кашлю, нежиті, болі в грудях тощо - рекомендується захистити органи дихання засобами індивідуального захисту, уникати низин і підвалів, намагатися перебувати на підвищеннях і слідкувати за напрямком вітру. В разі зміни напрямку вітру слід коригувати рух із зони небезпеки - виходити в перпендикулярний напрямку вітру бік.

Після виходу із зони забруднення рекомендується змінити верхній одяг, прийняти душ і виключити будь-які фізичні навантаження. Продукти харчування на кшталт фруктів і овочів рекомендується промивати слабким (2%) мильно-содовим розчином.

У разі перебування у приміщенні слід щільно закрити вікна і двері, димоходи та вентиляційні люки, завісити щільною тканиною вхідні двері, заклеїти щілини у вікнах. Для захисту органів дихання можна використовувати ватно-марлеву пов'язку, змочену 2% раствором питної соди.

У зоні ризику перебувають населені пункти в безпосередній близькості від місця аварії, особливо на півночі Криму та на півдні Херсонщини. У цих місцевостях існує загроза забруднення повітря небезпечними для здоров'я хімічними сполуками.