Чому доступ до даних з телефонів журналістів - єдиний варіант у справі Ситника. Пояснення Луценка

У Генпрокуратурі пояснили, чому мають отримати інформацію з телефону Наталії Седлецької та інших журналістів у справі про розголошення даних досудового слідства головою НАБУ Артемом Ситником

Про це заявив генеральний прокурор Юрій Луценко в інтерв'ю виданню "Цензор.нет".

Він нагадав, що у листопаді 2017 року в інтернет потрапив аудіозапис розмови з головними редакторами кількох видань, на якому людина, з голосом схожим на керівника НАБУ Артема Ситника, розповідала деталі кримінальних проваджень, зокрема, зачитувала матеріали справи щодо екс-прокурора сил АТО Костянтина Кулика. Через це Генпрокуратура була зобов'язана зареєструвати у цій справі кримінальне провадження. 

"Ми допитали пана Ситника, його заступника пана Углаву, журналістів, яких ми змогли встановити (всього лише двох) і одного нежурналіста. Ми їх допитали - і всі вони відмовилися давати свідчення. Посадові особи - виходячи з відповідних статей Конституції. Журналісти - на основі журналістського права. Ми допитали охорону будівлі НАБУ. Вони нічого не пам'ятають", - наголосив Луценко. 

За його словами, через цю ситуацію у Генпрокуратури немає іншого варіанту, крім того, як дізнатися дату, коли Ситник розповідав всі ці речі ЗМІ. Саме тому у суду і попросили доступ до інформації з телефону Седлецької.

"В рамках цього судового рішення ми просимо від "Київстару" тільки одне: час перебування в конкретній "соті" (мобільного Седлецької, - ред.) . Протягом 17 місяців. Де за цей час були журналісти крім цього місця - нас не цікавить. Я також категорично заперечую, що ми вже когось слухали, а зараз нібито лише хочемо це легалізувати. Слідство не цікавить нічого з їхньої журналістської діяльності, тільки дата перебування в приміщенні, де сталося розголошення", - зауважив Луценко.

Він також додав, що його дивує позиція очільника НАБУ в цій справі. Адже Ситник мав би сам розповісти, в який день відбувалося розголошення даних. 

"Цим він би і журналістів від хвилювань позбавив, і мене від усіх цих дискусій. Мені здається, це було б і по-чоловічому, і по закону", - підсумував Луценко.