В Антарктиді знайшли "братську могилу" сотень пінгвінів-мумій. Чому вони загинули

Кладовище з сотень муміфікованих тіл пінгвінів в Східній Антарктиді демонструє, наскільки пагубними для усіх видів можуть виявитися глобальні зміни клімату

Про це пише Science Alert.

На довгому півострові команда на чолі з дослідниками з Університету науки і техніки Китаю виявила сотні муміфікованих тіл пінгвінів Аделі (Pygoscelis adeliae). Деяким решткам понад 750 років.

Виходячи з аналізу туш і осаду навколо них, дослідники припускають, що вимирання було результатом "екстремальних кліматичних аномалій": сильних дощів, викликаних припливом вологих повітряних мас.

Погана новина полягає в словах вчених про те, що зміна клімату робить такі види каліцтва більш ймовірними в майбутньому, тобто історичні аномальні кладовища пінгвінів з часом можуть стати частиною "нової норми".

"Оскільки такі атмосферні умови відповідають сучасним спостереженнями і, як очікується, будуть зберігатися, якщо зміна клімату буде тривати, то такі випадки масової смертності можуть стати дедалі серйознішою загрозою для пінгвінів", - пишуть автори в своїй статті.

Дослідники, очолювані екологічним геохіміком Лігуаном Сан, виявили муміфіковані останки під час експедиції в січні 2016 року на довгому півострові, де на квадратний метр припадало 10-15 туш.

"Більшість туш - це пташенята, судячи з розмірів і пористим поверхням кістки", - йдеться у статті.

"На відміну від дорослих пінгвінів, пухові пташенята не мають водонепроникного оперення, - пояснюють автори, - і, коли вони потрапляють під дощ і сніг, можна очікувати високої смертності і повільного зростання з -за гіпотермії".

Вчені описали два етапи екстремальних кліматичних подій - близько 750 і 200 років тому .  Ще в період розмноження в 2013/2014 роках 100 відсотків пташенят ~ 34 000 загинули під час тривалих опадів і снігопадів на острові Петро.

Гарна новина полягає в тому, що, незважаючи на загрози навколишнього середовища, пінгвіни Аделі не знаходяться під загрозою зникнення, завдяки різноманітному поширенню більше 250 колоній в Антарктиді, включаючи приховану "суперколонію" у 1,5 мільйона птахів, виявлену тільки в цьому році.

"Людству потрібно робити більше і сповільнювати поточну тенденцію глобального потепління", - пишуть вчені.