Журналіст з Донецька пояснив, чому Захарченка не могли "по-тихому" вивезти до Росії

Ватажок терористичної організації "ДНР" Олександр Захарченко користувався підтримкою помічника російського президента Владислава Суркова, і тому усунення його з "посади" в порядку "офіційного" кримінального переслідування чи відставки було неможливим

Про це розповів головний редактор агенції 62.ua, колишній мешканець Донецька Роман Лазоренко в ефірі щотижневої програми "Студія Захід з Антоном Борковським" на телеканалі Еспресо.TV.

"Чому так усунули Захарченка, а не вчинили простіше? Все ж таки це маріонетка, як би там не було. Мені здається, тут ми маємо справу з боротьбою "веж Кремля". Як відомо, у Захарченка був сильний покровитель - це був Сурков, позиції якого навесні видавалися дуже слабкими, і вважалося, що ось-ось його відправлять у відставку. Й чимало конкурентів Захарченка - Ходаковський, Губарєв, "сірий кардинал" Трапєзніков - можливо, розраховували, що прихід нового куратора само собою зумовить відставку Захарченка. Вони стануть в.о. й у підсумку на так званих виборах закріплять свою владу на якийсь період. Але після того, як Сурков утримався при владі (у Москві, - ред.) й лишився його (Захарченка, - ред.) покровителем, то усе виявилося не так просто", - зазначив Лазоренко.

Окрім того, додав журналіст, не пов'язані з Сурковим сили вирішили фізично розправитися із Захарченком, аби уникнути непотрібних запитань у випадку відкритого розслідування його діяльності як ватажка бойовиків ОРДО, а Москва була ним "давно не задоволена", у зв'язку з тим, що "масштаби крадіжок перевершили всі розумні межі навіть за російськими поняттями".

"Узяти його заарештувати й привезти до Москви? А як тоді потім пояснити росіянам: за що? Учора ми розповідали, що він - герой, чудова людина, Захар Прілєпін присвячував йому книжки, а сьогодні виявляється він такий негідник. Плотницький - злодій, крав. Захарченко - злодій, крав. Може у консерваторії слід щось змінити? Якщо у Вас всі такі. Тобто це була би вже величезна дискредитація ОРДЛО в очах росіян, хоча, здавалося б, куди вже більше", - підсумував Лазоренко.