У всьому винні США: Роскосмос стверджує, що це американці спеціально просвердлили дірку на МКС

В Роскосмосі почали заперечувати вину у витоку повітря на МКС російського співробітника. Тепер винні - американські астронавти, які "спеціально просвердлили дірку"

Про це повідомляє російський "Коммерсант" з посиланням на учасників розслідування.

Комісія Роскосмоса вибрала пріоритетну версію розгерметизації корабля "Союз МС-0", пристикованого до Міжнародної космічної станції. Відомство стало розслідувати факт навмисного втручання американських астронавтів.

Роскосмос вважає, що американські астронавти могли навмисно просвердлити отвір в "Союзі" і таким чином спровокувати дострокову відправку корабля на Землю c хворим членом екіпажу.

"Термінова евакуація всього екіпажу зі станції дозволила б йому продовжити повноцінне лікування, а побутовий відсік, в якому і було виявлено отвір, згорів би при вході в атмосферу. У разі гострої медичної необхідності американцям доведеться самим платити за новий корабель", - йдеться у повідомленні.

Перед цим повідомлялося, що витік повітря на МКС стався через недбалість співробітника РКК "Енергія" при складанні "Союзу": той просвердлив зайвий отвір у корпусі апарату і просто замазав його клеєм, не повідомивши про похибку.

Витік повітря на МКС стався в ніч на 30 серпня 2018 року. Спочатку проблему намагалися усунути спеціальною клейкою стрічкою, але тиск продовжив падати. Компенсувати витік повітря вдалося за допомогою балонів, а саму дірку довелося заклеювати двічі - на встановлену пломбу наклали додаткову латку.

Один зі співрозмовників видання РІА "Новости" розповів, що проблема з'явилася ще на Землі в процесі побудови "Союзу". За його словами, особу відповідального вже встановлено.

Інше джерело уточнило, що коли співробітник усвідомив свою помилку, то заклеїв отвір спеціальним клеєм. Через це проблему не виявили під час перевірки корабля на герметичність. Дірка не давалася взнаки перші два місяці орбітального польоту, але коли клей підсох, його видавило назовні.