Омелян розповів про можливий тиск НАБУ на суддю в його справі

Міністр інфраструктури України Володимир Омелян повідомив про можливість НАБУ тиснути на суддю в його справі за підозрою про незаконне збагачення та приховування статків

Про це Омелян написав у Facebook.

"З судом був відвертий ризик. Справа проти чоловіка судді перебуває на розгляді НАБУ. Саме вона підписувала всі санкції НАБУ у моїй справі. Саме її автоматична система визначила розглядати запобіжну санкцію по мені. І суд вирішив засідати наступного дня після вручення мені підозри. Дивовижний збіг і фантастична оперативність. Але ми схвалили рішення не просити відводу судді, щоб ні в кого не склалося враження, що ми чогось боїмося, і сподіватися на незалежність рішення, яке виявилося компромісним", - написав Омелян.

Міністр інфраструктури також розкритикував рішення суду про вилучення в нього закордонних паспортів.

"Єдине, що щиро здивувало, це вилучення паспортів. Мабуть, комусь дуже не хочеться, щоб я їздив у відрядження з розповідями про успіхи реформ, в тому числі антикорупційних. На цьому етапі детективи НАБУ пообіцяли не забороняти мені службові поїздки. Працюємо в новому дозвільному форматі, коли, як працювати міністру вирішує далеко не він", - додав Омелян.

  • Нагадаємо, 13 вересня НАБУ повідомило Володимиру Омеляну про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень за ч. 3 ст. 368-2 (незаконне збагачення, вчинене службовою особою, яка займає особливо відповідальне становище) та ст. 366-1 (декларування недостовірної інформації) Кримінального кодексу України. Зокрема, йдеться про незадекларовані позашляховик BMW X5 2015 року випуску, $90 тис. і 25 тис. євро.
  • Омелян вважає оголошення йому підозри політично вмотивованим.
  • Спеціалізована антикорупційна прокуратура попросила обрати Володимиру Омеляну запобіжний захід у вигляді застави в розмірі 5 млн грн.
  • У НАБУ заявили, що Омелян намагався незаконно вплинути на антикорупційну перевірку, розповсюджуючи нібито хибні дані щодо змісту повідомленої йому підозри. Натомість міністр планує позиватися проти слідчих НАБУ за нібито сфабриковану підозру.
  • Суд дозволив міністру молоді і спорту Ігорю Жданову взяти Володимира Омеляна на поруки, проте зобов'язав міністра інфраструктури здати закордонні паспорти.