Білоруси вийшли на акцію проти китайського хімзаводу

У Світлогорську (Республіка Білорусь) у суботу, 15 вересня 2018 року, відбувся флешмоб проти викидів з розташованого там китайського хімічного підприємства

Не менше 150 людей в медичних масках і з зеленими повітряними кулями зібралися біля центральної площі, повідомляє білоруська служба Радіо Свобода.

Пенсіонери, молоді сім'ї з дітьми, старшокласники вдягнули медичні маски та тримали зелені повітряні кулі як символ того, що люди хочуть дихати чистим повітрям. Мешканці райцентру обурені, що новий завод забруднює повітря. Від викидів в місті часто стоїть сморід.

Поміж жителями райцентру ходив міліціонер Євген Беспалько і попереджав через гучномовець, що "даний захід є несанкціонованим", за що настає відповідальність за статтею 23.34 Кодексу про адміністративні правопорушення Білорусі. "Тож заарештуйте нас! Нам все одно, де вмирати - тут або у в'язниці!", - кричали на нього у відповідь старші люди. Інші учасники флешмобу запитували у міліціонера - чи має він сам дітей та онуків?

Окрім того, молодик у цивільному знімав присутніх на портативну відеокамеру.

"Це не мітинг, що не пікет - транспарантів і плакатів не було, ніхто не висував якихось вимог. Тому не варто міліції погрожувати людям. Вони просто вийшли дихати чистим повітрям", - прокоментувала правозахисниця Олена Маслюкова.

Вранці 15 вересня Маслюкову й громадського активіста Анатолія Змитровича викликали в прокуратуру. Прокурор району офіційно попередив їх про відповідальність за участь або організацію несанкціонованих заходів.