Меттіс попередив Македонію про ймовірне втручання росіян у референдум

Міністр оборони США Джеймс Меттіс попередив Македонію про те, що Росія намагатиметься втрутитися у референдум про зміну назви країни для вступу до ЄС і НАТО

Про це повідомляє Reuters.

У понеділок, 17 вересня, Меттіс прибув до Македонії та застеріг щодо спроб росіян вплинути на результати плебісциту шляхом розповсюдження дезинформації.

"Ми просто спостерігаємо за тим, як македонці формують своє майбутнє, не сформоване кимось іншим. Ми не хочемо бачити, як Росія робитиме там те, що намагалася зробити у багатьох інших країнах", - сказав очільник Пентагону.

Передбачається, що Меттіс, зустрінеться з прем'єр-міністром Македонії, а також із міністром оборони. Крім того, голова Пентагону має зустрітися з президентом Георге Івановим, який є угоди з Грецією про зміну назви країни для вступу до НАТО та ЄС.

США вважають, що Росія працює на підрив референдуму, зокрема, шляхом підкупу людей та розповсюдження дезінформації.

"Безсумнівно, вони перевели гроші і також проводять ширші кампанії впливу", - додав Маттис.

Референдум у Республіці Македонія щодо схвалення угоди з Грецією про зміну назви країни на "Республіка Північна Македонія" запланований на 30 вересня 2018 року. Зміна назви необхідна для відкриття шляху до ЄС та НАТО, який наразі блокує Греція через чинну назву країни. На референдумі македонців спитають, чи схвалюють вони угоду.