Туреччина розслідує купівлю вугілля з окупованого Донбасу, а ЄС ситуацію ігнорує, - ЗМІ

З 18 дипломатичних установ, до яких звернулось видання, лише Анкара відповіла, що розслідує питання купівлі антрациту з окупованого Донбасу

Про це повідомляє “Польське радіо” з посиланням на розслідування журналістів “Dziennik Gazeta Prawna”.

Як наголошує часопис, лише у Анкарі відповіли, що саме Туреччина стала першою після України державою, яка розслідує це питання. Решта держав спробували переадресувати питання до когось іншого або проявили прихильність до територіальної цілісності України. Більшість міністерств, до яких звернулася газета, взагалі не відповіла на її запит. У тому числі й бельгійське, чия країна є другою в ЄС за обсягом імпорту цієї сировини.

Влада Болгарії не проявила зацікавленості цим питанням також. Там заявили, що ЄС ввів ембарго лише на торгівлю з Кримом і Севастополем, адже немає правових актів, котрі б забороняли імпорт із самопроголошених, так званих і невизнаних Донецької і Луганської народних республік. Зазначається, що таку ж позицію підтримала і Польща.

Юристи, з якими розмовляли автори статті, заявляють, що оскільки так звані республіки опинилися у чорних списках ЄС, то нелегальною є кожна трансакція, яка приносить їм прибуток.

Європейский політик Ярослав Валенса 5 липня звертався до Єврокомісії із запитом про обов’язкову інтерпретацію цього питання, але відповіді не отримав досі.