Паралельний імпорт забезпечить здорову конкуренцію і знизить ціни – ритейлери

Для усунення адміністративних бар’єрів у торгівлі брендованими товарами

Українські та міжнародні ритейлери, зокрема, "Сільпо", "Ашан", Metro, Novus і Billa, підписали спільний лист до прем’єр-міністра України та голови Верховної Ради з проханням сприяти якнайшвидшому розгляду в парламенті законопроекту про спрощення паралельного імпорту в Україну, повідомляє Асоціація ритейлерів України.

Як зазначається, відповідний лист оприлюднила прес-служба компанії "Metro Cash&Carry Україна".

Своїм листом зазначені компанії висловили офіційну та публічну підтримку проекту Закону України №4614 "Про внесення змін до Митного кодексу України щодо захисту прав інтелектуальної власності під час переміщення товарів через митний кордон України".

Мета вищезазначеного документу – адаптація митного законодавства України до відповідних регламентів ЄС у сфері інтелектуальної власності, зокрема, усунення адміністративних бар’єрів у торгівлі брендованими товарами та спрощення паралельного імпорту в Україну. Він був поданий Кабінетом міністрів України до Верховної Ради ще в травні 2016 року.

"Компанія "Metro Cash&Carry Україна" завжди виступає за рівні умови ведення бізнесу та спрощення легальної торгівлі. Тому, на наше переконання, паралельний імпорт може стати дієвим конкурентним інструментом, який змінить сьогоднішній стан речей, коли українські споживачі змушені купувати товари тільки у "сертифікованих"/прямих дистриб’юторів за завищеними цінами, які насправді монополізували ринок. При моделі паралельного імпорту споживачі матимуть доступ до нижчих цін, що є відображенням конкуренції та стимулюватиме підприємницьку активність на ринку. У цьому зв’язку прийняття законопроекту №4614 покращить рівень конкуренції та забезпечить вільну торгівлю оригінальними товарами на митній території України" – коментує генеральний директор "Metro Cash&Carry Україна" Олів’є Ланґле.

На думку компаній, які підписали лист, законопроект №4614 повністю відповідає економічним інтересам України, оскільки адаптує митне законодавство до норм ЄС, стимулює розвиток здорової конкуренції через виведення митних органів України з конкурентної боротьби, надає змогу громадянам України отримати якісні товари за помірні ціни, а також наповнить державний бюджет новими надходженнями через збільшення легальної підприємницької активності.

Більше того, у разі запровадження в Україні інструменту паралельного імпорту та посилення конкуренції на ринку може бути частково вирішене питання «сірого» імпорту (коли товари ввозять начебто для особистих цілей громадянами без сплати податків, а потім продаються в мережі Інтернет чи на ринках) та зменшено відповідні черги на кордоні, спричинених цим «сірим» бізнесом.

Варто зазначити, що цей законопроект є пріоритетним для держави та його включено в Дорожню карту законодавчого забезпечення виконання Угоди про асоціацію, яку було затверджено спільно парламентом, Урядом та Представництвом ЄС в Україні.

Паралельний імпорт - це ввезення оригінальних товарів, що вироблені власником бренда чи за його згодою, зі сплатою всіх митних платежів та податків, що ввозяться паралельно з такими ж товарами, які імпортуються виробниками-правовласниками чи їх дистриб’юторами.