У Польщі білки звили собі гніздо у трупі людини, який звисав з дерева

Біологи виявили в лісах Польщі труп, який провисів на дереві 13 років і частково муміфікувався. В тілі знайшли дещо незвичне: там звили гніздо білки

Про це пише видання Science in Poland.

Ще у 2016 році дослідники виявили в лісі на південному заході Польщі частково муміфіковане тіло людини, яке, за оцінками експертів, провисіло на гілках дерева приблизно 13 років.

Людина, ймовірно, здійснила самогубство, і була помічена на ялині в Нижній Сілезії, на висоті 25 метрів над землею.

Але вражаючим був не цей факт, а те що муміфіковане тіло стало домівкою для білок. Це вчені з'ясували, коли тіло перевезли до відділу судової медицини Вроцлавського медичного університету.

Дослідники заявляють, що це безпрецедентний випадок, який ілюструє неприборкану винахідливість дикої природи. "Раніше нікому з нас не надавалася можливість описати випадок гніздування ссавців в людському тілі, виявленому на дереві. Це відкриття подарувало нам унікальну інформацію про поведінку і біологічні особливості цих істот", -  каже дослідник Марцин кадей з Інституту біології навколишнього середовища Університету Вроцлава.

"Для нас - біологів - це відкриття цікаве тому, що це дає нову перспективу і дає нам нову інформацію про поведінку, екологію та біологію цих тварин", - підкреслює він.

Труп зберігався у досить хорошому стані, він частково муміфікований. На думку колективу вчених, цьому сприяли кілька чинників, зокрема те що тіло не контактувало з землею і тваринами, що неминуче сприяло б швидшій деградації.

Окрім цього, за словами вчених, "атмосферні умови в кронах дерев абсолютно відрізняються від тих, що переважають безпосередньо на землі, і мають великий вплив на те, як тіло розпадалося протягом цього періоду. Крім того, вертикальне положення викликало певні процеси розпаду, що відбувалися безпосередньо в трупі ".

Також важливим фактором, що сприяв такому гарному стану збереження, було те, що у померлого було дві пари штанів, які виступали як бар'єр проти погодних умов і запобігали фрагментації тіла.

Біологи кажуть, що відкриття проливає світло на поведінку і біологію тварин. "Ми багато знаємо про те, де вони гніздяться, як вони ростуть, чому вони надають перевагу, але це відкриття показує нам, що людські тіла, якщо вони задовольняють вимоги цих організмів, можуть бути для них "будинком".