Княжицький: Прозорість медіа-власності - це не обмеження свободи слова в Україні

В Україні підготували законопроект, який дозволить Нацраді з питань телебачення і радіомовлення запитувати інформацію у мовника та державних органів, на підставі якої можна з достовірністю встановити структуру власності мовника

Про це у вівторок, 18 вересня, заявив народний депутат України, співголова парламентського комітету Асоціації Микола Княжицький під час засідання ПКА Україна-ЄС в Івано-Франківську. 

Під час обговорення теми свободи засобів масової інформації Микола Княжицький розповів про законодавчі ініціативи щодо вдосконалення механізмів забезпечення прозорості медіа-власності. 

"Проблема українських ЗМІ полягає в тому, що багато медіа контролюються Росією. Номінальними власниками таких мовників записані невідомі особи, але, фактично, ці ЗМІ працюють проти України та розпалюють ворожнечу. Це викликає занепокоєння українського суспільства.  Але наші спроби вирішити ситуацію викликають критику України, як країни, яка діє в недемократичний спосіб та обмежує свободу слова. Тому у нас є декілька законопроектів для забезпечення прозорості медіа-власності", - сказав народний депутат. 

Як повідомив Микола Княжицький, одним з законопроектів передбачається, що Нацрада з питань телебачення і радіомовлення матиме право запитувати інформацію у мовника та державних органів, на підставі якої можна з достовірністю встановити структуру власності мовника. У випадку, якщо отримані відомості викликатимуть  обґрунтовані сумніви – мовнику надаватиметься час на усунення порушень. Якщо ж надані документи й надалі не будуть підтверджувати структуру власності – ліцензія такого мовника буде анульована. 

Ще  один законопроект про внесення змін до законів щодо запровадження основ фінансової прозорості електронних медіа передбачає прозорість фінансової діяльності ЗМІ. Мовники повинні будуть звітувати про загальні суми доходів і витрат, розкривати джерела коштів, за які вони існують, публікувати інформацію про десять найбільших контрагентів, від яких вони отримують кошти, відкривати інформацію про найбільших кредиторів, перед якими є непогашена заборгованість. 

"Хочу наголосити, ці ініціативи не є обмеженням діяльності медіа. Для нас дуже важливо прийняття законопроектів, які зроблять структуру медіа-власності прозорою. Адже суспільство має знати, кому належать ЗМІ", - підсумував Микола Княжицький.