Walmart не продаватиме одяг із символікою СРСР, - МЗС Литви

У мережі магазинів компанії Walmart приберуть із продажу продукцію з радянською символікою

Про це повідомили в МЗС Литви, передає ВВС.

У литовському дипломатичному відомстві заявляють, що вже отримали офіційне підтвердження такого рішення від керівництва компанії.

Раніше посол Литви у США Роландас Кріщюнас звернувся до керівництва Walmart з проханням відкликати з продажу одяг з радянською символікою.

"Рішення демонструвати і рекламувати символи, пов'язані з масовими вбивствами невинних людей, не можуть і не повинні оцінюватися як звичайний хід бізнесу. Реклама таких символів резонує з великим болем. Не думаю, що керівництво Walmart свідомо вирішило образити мільйони невинних жертв або їхніх нащадків, або ж стати на бік відповідальних за злочини проти людства. Однак майки та інші продукти з символами масових вбивств повинні бути негайно відкликані", - заявив Кріщюнас.

Пізніше група депутатів з Литви, Латвії та Естонії написала ще одного листа керівництву Walmart, заявивши, що продаж таких товарів "демонструє відсутність людської порядності", а Walmart "бере участь у пропаганді тоталітаризму, порушень прав людини та придушення свободи та демократії серед своїх клієнтів у всьому світі".

У подальшому місія ЄС у США підтримала заклик посла Литви та депутатів країн Балтії до керівництва Walmart відкликати з товарообігу одяг з радянською символікою.

"Висилки, тортури і вбивства мільйонів людей, які здійснювали тоталітарні режими, ніколи не слід забувати, а торгівля майками з подібними речами, з символами винуватців - надзвичайно турбує", - сказала речник делегації ЄС у США Марія Беловас.

Радянський Союз окупував Литву в 1940-1941 і в 1944-1990 роках. У роки радянської окупації до таборів і заслання допортували понад чверть мільйона мешканців Литви, а в збройному опорі окупації загинули 21 тис. партизан та їхніх прибічників. У Литві радянська символіка заборонена.