"Частина нашого інформаційного поля окупована": Порошенко підтримав ідею реєстрації агентів Росії

Президент України Петро Порошенко підтримав ідею реєструвати іноземних агентів - організації, що розповсюджують вплив держави-агресора

Про це Порошенко заявив під час звернення до Верховної Ради України, передає Еспресо.TV.

"В Україні все ще діє мережа російської агентури, яка бере під контроль медіа, плодить "незалежні" громадські організації. Вони дійсно незалежні. Але вони незалежні від України і підконтрольні Кремлю, і роздмухують антиукраїнські, антиєвропейські і антиамериканські настрої. Отже я підтримую ідею законопроекту про реєстрацію агентів впливу держави-агресора - Російської Федерації. Такий закон жодним чином не вплине ані на громадянське суспільство, ані на медіа, ані на свободу слова", - сказав Порошенко.

Президент наголосив, що пропаганду держави-агресора розповсюджують як деякі українські політики, так і деякі ЗМІ.

"Деякі українські політики тиражують фейки російської пропаганди, намагаються зняти з агресора відповідальність за війну, цинічно перекладаючи її з Росії на Україну. Деякі телеканали, газети, інтернет-видання стали неприхованими рупорами російської пропаганди. Я поділяю думку голови Верховної Ради про те, що у період виборів питання інформаційної безпеки є одним із головних і що частина нашого інформаційного поля так само окупована, як і частина української території", - сказав Порошенко.

Закон про реєстрацію іноземних агентів наразі діє в Росії, аналогічні заходи застосовувалися у США (Мін'юст зажадав від російського пропагандистського каналу RT зареєструватися як іноземний агент), Ізраїлі (в 2011 році Кнесет прийняв "Закон про прозорість фінансування неурядових організацій), Німеччині (організація будь-якої форми власності, що отримує іноземне фінансування і має іноземців у керівництві, починаючи з певних обсягів має подавати додаткову звітність), Великій Британії (відповідно до Акту про благодійні трасти 1853 року всю діяльність благодійних організацій контролює Комісія з благодійності, що відповідає перед урядом і парламентом. У комісії повинні реєструватися всі благодійні організації, що збирають понад 5 тис. фунтів стерлінгів на рік).