Утримуваний у СІЗО Сімферополя активіст Чапух у майже критичному стані, - Денісова

Кримськотатарський активіст Асан Чапух, якого окупаційна влада Криму тримає в СІЗО Сімферополя, голодує 6-й день і перебуває в небезпечному стані

Про це повідомила у Facebook уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

"Стан здоров’я кримськотатарського активіста Асана Чапуха стрімко погіршується. Його безпідставно утримують у СІЗО Сімферополя. 65-річного Асана окупанти незаконно звинувачують у так званій "справі Веджіє Кашка". Він голодує вже шостий день. Представники кремлівської каральної машини не надають йому невідкладної медичної допомоги та не відпускають під домашній арешт. Жорстоке поводження з Асаном не проходить безслідно. У нього постійно підвищений тиск, політв’язень сильно схуд, одну з ніг не відчуває, німіє права рука. Йому вже настільки важко, що пересуватись самому майже неможливо: на зустріч з адвокатом Асана під руки виводять інші ув'язнені", - написала Денісова.

Омбудсвумен зазначила, що попри майже критичний стан здоров'я окупанти не надають йому необхідного лікування.

"Окупанти лікаря до українця так і не привели. За словами Асана, в СІЗО йому дають якусь таблетку від тиску. Час від часу вивозять в цивільну лікарню Сімферополя для обстеження, але не для допомоги. На цьому все. Асан перебуває майже в критичному стані. Тому я вже відправила листа російському Уповноваженому з прав людини Тетяні Москальковій. Чекаю довідку про стан здоров’я Асана Чапуха та обґрунтувань: чому йому не забезпечили належні умови утримання, в тому числі надання адекватної медичної допомоги. Крім того, звернулася до міністра закордонних справ України Павла Клімкіна, щоб МЗС своїми каналами відправило ноту російській владі", - додала Денісова.

Крім Чапуха, занепокоєння виклкикає також стан здоров'я утримуваних у СІЗО Сімферополя Бекіра Дегерменджи і Арсена Джеппарова.