Прокуратура Донеччини вимагає скасувати статус російської як регіональної

Прокуратура Донецької області вимагає скасувати рішення обласної ради, яким у 2012-му російську мову на території області було визнано регіональною

Про це у п'ятницю, 21 вересня повідомила прес-служба прокуратури Донеччини у своєму Facebook.

"Апаратом прокуратури області установлено, що рішенням Донецької обласної ради від 16.08.2012 №6/14-346 "Про реалізацію вимог Закону України "Про засади державної мовної політики" у Донецькій області" визнано на території області поряд з українською мовою як державною, російську мову як регіональну. Водночас Конституційним судом України 28.02.2018 у справі №1-1/2018 вказаний Закон визнано таким, що не відповідає Конституції України", - йдеться у повідомленні. 

При цьому, як зазначили у прес-службі, Донецька облрада досі не вжила жодних заходів щодо скасування ухваленого нею рішення.

Відтак задля усунення виявлених порушень в інтересах держави прокуратура Донеччини направила до Донецького окружного адмінсуду позов про визнання протиправним та не чинним вказаного рішення.

Крім того, було подано ще 6 відповідних позовних заяв щодо скасування незаконних рішень територіальних рад, ухвалених Волноваською, Костянтинівською, Слов’янською та Краматорською місцевими прокуратурами. Усі позови спрямовано до суду.