Російський Іл-20 у Сирії збили росіяни російською ж ракетою, - опозиціонер Мальцев

Є підстави вважати, що комплексом ЗРК С-200, який збив Іл-20 збройних сил Росії поблизу сирійського міста Латакія, також керували російські військові чи найманці

Про це на своєму YouTube-каналі заявив один з керівників російської опозиції В'ячеслав Мальцев, котрий наразі мешкає у Франції. Політик походить з російської авіастолиці Саратова і також є експертом з авіації та повітроплавання.

"Коношенков каже, що Іл-20 не захистила система "Свій - чужий", С-200 продали сирійцям, а на ті С-200, які продають за кордон не встановлюють цю систему, тому що вони працюватимуть за кордоном. Це питання до Коношенкова, але ж ви там воююте три роки, чого ж ви не встановили? Тож так і мало статися, що вони мали збити з цієї системи російський літак. І він сказав, що ті хто розмірковує над "Свій - чужий", що це "дилетанти" так розмірковують. Ну, звісно ж "дилетанти". А хто так робить як Коношенков з Шойгу (мініістр оборони РФ, який ніколи не служив у війську - ред.)? Вони не дилетанти? 

Ось уявіть собі: зенітно-ракетний комплекс відбиває атаку умовних ізраїльтян і в цей момент у повітрі перебуває російський літак - як вони розповідають, насправді було інакше - вони роблять запуск й влучають у російський літак, тому що ними хтось "прикрився". Якби він був обладнаний цієї системою, вони би ніяк не "прикрилися". Хоча вони й так не "прикривалися". Це все повна маячня", - розповів Мальцев.

Зауважимо, що після того як очільник ізраїльських ВПС Норкін прибув до Москви й надав певні секретні документи, Кремль терміново відмовився від "ізраїльської" версії щодо збиття Іл-20.

При цьому, як звернув увагу Мальцев, Башар Асад не зателефонував Путіну, але надіслав офіційну телеграму.

"І якщо ви прочитаєте телеграму, то ви дуже сильно здивуєтеся. Тобто, моє припущення є абсолютно вірним. Він пише у телеграмі про те, що він "співчуває", він пише у телеграмі, що слід боротися з тероризмом, що ми несемо великі втрати, й жодного слова про те, що він "шкодує". Жодного слова. А знаєте, чому немає слів, що Асад "шкодує"? А тому що російські військові збили. Тому що якби це збили сирійці, Асад написав би: "Шкодуємо, що наші помилково.. і т.д.". Нічого цього немає й не змусили Асада це писати. Не змогли змусити... Отже, він не зателефонував і не зазначив у телеграмі, що Сирія "шкодує". Що з дипломатичної точки зору означає: він цілковито не причетний. Відповідно на цьому ЗРК С-200 чергували російські військові. Або з приватної військової компанії Вагнера. У будь-якому випадку то були громадяни Росії", - пояснив опозиціонер.

Мальцев наголошує, що якщо навіть припустити, що ізраїльські льотчики "прикрилися" від ракети російським літаком Іл-20, то це "верх професіоналізму", а не нібито свідчення їхнього "непрофесіоналізму", про що говорила речниця МЗС РФ Захарова.

"Але цього не було. Тому що той самий Коношеков ствердужє, що удар (з боку ізраїльтян - ред.) було завдано о 22.00, а Іл-20 збили в 23.00. Що вони ще годину після бомбардування там робили? Кинули бомбу й потім ще годину там літали, чи що? Без бомб? Для чого? Вони приходять на малій висоті, кидають й уходять так само на малій висоті - швидше-швидше й потім підіймаються і вже пішли до себе. Так влаштована атака ізраїльських ВПС. Й ніяк інакше. Ніхто там годину не кружляє. У них просто пального не вистачить, їм в один кінець 700 км летіти, а у них лишень на 1,5 тис. км пального", - додав Мальцев.

Про Іл-20 дивіться з 1 год. 23 хв.