Трампа хотіли визнати несповна розуму та змістити з посади, - The New York Times

Заступник генерального прокурора США Род Розенштейн планував записати розмови голови держави Дональда Трампа на диктофон, щоб довести його недієздатність

Про це з посиланням на джерела пише газета The New York Times.

За даними видання, записувати розмови президента Розенштейн збирався навесні 2017 року. На той час він обіймав посаду заступника генпрокурора лише 2 тижні. Піти на такий відчайдушний крок Розенштейна змусило те, що Трамп звільнив його безпосереднього начальника - генерального прокурора США Джеймса Комі.

Розенштейн планував на підставі записів довести, що Дональд Трамп недієздатний. У такому випадку його можна було б позбавити повноважень, і роль глави держави тимчасово виконував би віце-президент. Такий хід подій передбачає 25-та поправка до Конституції США.

Про бажання таємно записати Дональда Трампа і застосувати 25-ту поправку Род Розенштейн кілька разів говорив на зустрічах із працівниками Мін'юсту США та ФБР. Газета зазначає, що "з огляду на все" жоден із задумів Розенштейна не був реалізований.

Род Розенштейн відкинув зроблені газетою заяви, назвавши статтю некоректною і фактично недостовірною.

Род Розенштейн обіймає посаду заступника генерального прокурора США з квітня 2017 року. У травні 2017 року він призначив спецпрокурора Роберта Мюллера відповідальним за розслідування нібито втручання Росії у вибори в США. Саме Розенштейн курирує хід роботи Мюллера.