Україна має право на автокефалію, а погроз Москви ми не боїмося, - Варфоломій

Вселенський патріарх Варфоломій у неділю, 23 вересня 2018 року, заявив, що Україна отримає автокефалію найближчим часом, тому що "це її право"

Це пролунало в церкві святого Фоки Месахору в Константинополі. Служіння записане на відео й оприлюднене у Facebook.

Оскільки на літургії був присутній запрошений чеський богослов, патріарх нагадав про попередній випадок надання автокефалії.

“Церква Чехії та Словаччини - новітня з автокефальних церков, яку вселенський патріархат проголосив такою 1998 року. Зараз настала черга України, яка отримає статус автокефалії, незабаром, я сподіваюся, попри наявні протидії, і це буде тому, що це її право.

Це її право на отримання статусу автокефалії, а з іншого боку, це право і дійсно виняткове право нашого Вселенського Патріархату надати автокефалію, як це було надано всім новим православним церквам, починаючи з Росії у 16 столітті, і закінчуючи Чеською і Словацькою Церквою", - додав він.

Патріарх Варфоломій зауважив, що не боїться погроз РПЦ щодо цього питання.

“Нещодавно я сказав в одній проповіді, що вселенський патріархат ні кому не погрожує, і ні від кого не боїться погроз, але йде неухильно, виконуючи свою місію відповідно до святих канонів, виконуючи благоговійно ті привілеї, які були надані нам правилами вселенських соборів. Ми не зрікаємось цих правил і привілеїв, даних цими соборами першопрестольній церкві Константинополя. Ми їх шануємо, виконуємо, і ми також будемо ними керуватися у випадку України та інших, де знадобитися”, - заявив він.