Польща планує побудувати канал, який дозволить суднам оминати води Росії

Польща планує побудувати новий канал, який з'єднає Віслинську затоку із Гданською. Завдяки каналу в морський порт Ельбльонга зможуть заходити великі судна, оминаючи територіальні води Росії

Про це заявив голова партії Право і справедливість Ярослав Качинський , повідомляє "Польське радіо".

За його словами, будівництво судноплавного каналу у Віслинській косі покаже, що "часи, коли росіяни диктували полякам, що їм можна, а що ні на польській території, завершилися". Він зазначив, що "перша лопата" під каналом у Віслинській косі буде викопана ще під час нинішньої виборчої кампанії.

"Коли ми вперше прийняли це рішення, росіяни відразу заявили, що відкривають можливість для входу кораблів у Віслинську затоку. Але потім виявилося, що це можливо робити з їхнього дозволу, як це постійно було з ними", - заявив він.

Качинський повідомив, що цей канал важливий економічно для Ельблонґа і для тієї частини Вармінсько-Мазурського воєводства навколо цього міста. На його думку, побудова каналу остаточно скине із Польщі будь-які залишки статусу залежної держави.

Крім цього, Качинський розкритикував побудову "Північного потоку" та "Північного потоку -2" та наголосив, що немає ніякої екологічної безпеки у будівництві каналу через Віслинську косу.

"Це широкомасштабне порушення у Балтійському морі екологічної безпеки, а тут загрози (під час копання каналу – ред.) немає жодної", - сказав Качинський.

Росія заявляє, що рішення польського уряду збудувати канал політичне і загрожує екології та економіці регіону.