"Демфорум" розпочав роботу над зйомками фільму про Ольгерда Бочковського

Громадська організація "Всеукраїнський Демократичний Форум" отримала грант на створення фільму про Ольгерда Бочковського

Фільм про Бочковського - це історія одного з багатьох представників українських еліт - відомих в наукових колах світу, але "стертих" із пам’яті свого народу.

Команда "Демфоруму" вже долучила до роботи над створенням фільму сценаристів, режисерів, консультантів та інших спеціалістів, які допоможуть в реалізації проекту. Це буде документальний фільм-біографія з елементами  журналістського розслідування тривалістю 52 хвилини. Він познайомить українців із дуже відомим у Європі та у світі українським соціологом, політологом, етнологом, педагогом, публіцистом і громадським діячем Ольгердом Бочковським. Реалізувати проект стало можливим завдяки сприянню Українського культурного фонду.

Головна ідея фільму - показати внесок Ольгерда Іполита Бочковського у вивчення процесів зародження і розвитку модерних націй, аналіз націєтворчих процесів в Європі, Азії, Африці, обох Америках і навіть в Австралії, загальновизнаний фахівцями.

Бочковський був "адвокатом" українського питання у світі, протидіяв радянській пропаганді. У роки Голодомору 1932-33 років очолював Комітет допомоги голодуючим в Україні. В Європі його вважають одним із провідних європейських фахівців із теорії нації та національних відносин першої половини ХХ століття. в Україні його постать і науковий доробок невідомі. Зараз, у процесі утвердження національної ідентичності та європейської приналежності, для України ці питання є вкрай важливими.

Підґрунтям для створення стрічки стало видане 2018 року багатотомне видання "Вибрані праці і документи Ольґерда Іполита Бочковського” (видавництво "Дух і Літера"). На додачу до доробку біографів журналісти зустрінуться з шанованими експертами, відвідають архіви, поїдуть у місця, де народився і діяв герой фільму для запису свідчень. Зоймки відбуватимуться в с. Долинське (Херсонська область), у Києві, Дніпрі, а також за кордоном у Чехії (м. Прага та Подєбради).

Гродадська організація "Демфорум" запросила до співпраці наукових консультантів. До роботи долучаться журналіст, історик, член стратегічної групи радників при Кабінеті міністрів України Мирослав Чех, доктор наук, професор УКУ Ярослав Грицак, професор Варшавського Університету, упорядник багатотомного видання "Вибраних праць і документів" Оля Гнатюк, та інші члени редакційної ради серії творів "Україна. Європа: 1921-1939": Роман Висоцький, Марк фон Гаген, Ігор Галагіда, Андреа Граціозі, Олександр Зайцев, Сергій Плохій, Віктор Рибчук, Франк Сисин та Юрій Шаповал.

Під час зйомок буде задіяно багато архівних документів, наукових праць, хронікальних кадрів а також зйомок із місць головних подій у житті героя та унікальних свідчень сучасників. Фільм матиме як історичну, так і культурну цінність.

Фіналом проекту буде показ фільму на каналі ЕспресоTV.

Бюджет проекту склав 1,2 млн грн. Більше 80% коштів на його реалізацію надав Український культурний фонд.