Угорські паспорти на Закарпатті: рух України до НАТО і ЄС погрожують сповільнити

Угорщина "заступиться за права угорської громади на Закарпатті" після того, як до бази "Миротворця" потрапили особисті дані чотирьох місцевих депутатів і заступника мера прикордонного міста Чоп

Про це заявив міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто, повідомляє "Радіо Свобода".

Він зазначив, що Угорщина і надалі зацікавлена у добрих відносинах з Україною, однак не допустить, щоб образливі нападки сипалися на закарпатських угорців.

Зокрема, країна обіцяє відповідні заходи, якщо українська сторона вишле угорського консула. Втім, цього ще можна уникнути.

Сіярто вважає, що останнім часом в Україні "посилилися антиугорські настрої", що пов’язано з підготовкою до проведення президентських і парламентських виборів.

За його словами, українські спецслужби почали активно займатися певними членами угорської спільноти на Закарпатті; в інтернеті з’явився заклик виступити проти осіб із подвійним громадянством; почастішали нападки на угорських дипломатів; неодноразово "запрошували на співбесіду" осіб, які беруть участь в економічних програмах за фінансування угорського уряду.

Втім минулого тижня, на думку міністра, події "зайшли дуже далеко", адже подвійне громадянство поширене в Європі, і якщо Україна "справді хоче рухатися в бік Євросоюзу, не може ставити під сумнів таку інституцію".

"Угорщина, отже, зробить усе можливе заради добрих стосунків, проте стане на захист кожного члена угорської меншини і не допустить, щоб українці порушували найґрунтовніші дипломатичні засади", – підсумував Сіярто.

Він додав, що Угорщина продовжить робити кроки, які сповільнюватимуть рух України у бік ЄС і НАТО.