Військовий експерт розповів, чим важливий перехід українських кораблів з Чорного моря до Азовського

Перехід двух суден ВМС "Донбас" та “Корець” з Чорного до Азовського моря важливий для формування військово-морської бази в цьому регіоні

Про це в ефірі Еспресо.TV повідомив військовий експерт, генерал-лейтенант запасу Ігор Романенко. 

За його словами, ця база формується для того, аби більш ефективно управлять наявними в державі військово-морськими силами. Важливість цієї, військової обставини виникла у зв' язку з загостренням ситуації в Азовському морі.

"Для того був заведений старий корабель управління “Донбас” і буде формуватись база, система зв' язку і т.д... Але питання інше полягає в воєнно-політичному аспекті, який є важливо стратегічним більше, тому що вперше наші кораблі пройшли по так званій економічній зоні росіян у Криму, пройшли під "керченським" мостом і все це відбувалось на підставі договору 2003 року, який був підписаний між Росією і Україною", - зазначив Романенко. 

При цьому, росіяни не спромоглись протидіяти українським кораблям, бо це мало б дуже серйозні наслідки. Адже за міжнародним морським законодавством дії росіян могли б прирівняти до піратства, до порушень морського права. 

"Тому це було важливо для української держави - підсилювати свої можливості і конвоювати кораблі, які ідуть до нас від моста до портів", - додав Романенко.