Винний келих "виріс" в сім разів з 1700 року. Вчені розповіли, чому

Дослідники з Кембриджа Тереза ​​Марто і Зорана Зупан вважають, що збільшення обсягу посудини може бути пов'язано із загальною тенденцією до збільшення обсягів споживання спиртного

Про це йдеться в дослідженні, опублікованому в The BMJ. Зазначимо, що воно здебільшого стосується Великої Британії.

На початку 18 століття винний келих за розміром швидше нагадував сучасну чарку: його обсяг в середньому дорівнював 66 мл; сьогодні звичайний келих виміщує майже півлітра рідини - 449 мл.

Дослідження почали з 1700 року, бо приблизно в кінці 17 та на початку 18 століття вино почали пити зі скляних келихів - після того, як була розроблена технологія виготовлення кришталю, що дозволила робити келихи великими і відносно міцними.

Вчені виміряли 411 келихів з музеїв і антикварних магазинів та з'ясували, що на їх розмір впливає не тільки технологія виробництва, а й специфічні податки, автоматизація виробництва і мода.

Остаточно великі келихи закріпилися на ринку в 90-і роки. Автори дослідження вважають, що законодавцями мод тут могли бути власники ресторанів і барів, які помітили, що чим більший посуд, тим кращі продажі.

Споживання алкоголю різнилося через економічні чи соціальні події, але постійною тенденцією лишався розподіл напоїв за популярністю в залежності від доходів.

В Британії бідніші громадяни традиційно споживали пиво і міцний алкоголь - джин, ром і віскі, а багаті пили більше вина. Проте у 60-ті роки картина змінилася: люди різного рівня статків почали споживати більше вина, бо воно стало доступнішим. 

Загальні тренди на здешевлення вина і зростання його популярності цілком можна віднести не лише до Британії, а й до решти світу. Одне маркетингове дослідження 2015 року підтвердило, що продаж алкопродукції у великих обсягах збільшує споживання алкоголю.

Читайте також: Як приготувати смачний алкоголь вдома: Бейліз, бехерівка та мандариновий лікер