Телеканал "UA:Перший" відключили за борги, - Аласанія

Державний концерн радіомовлення, радіозв'язку та телебачення відключив мовлення телеканалу "UA:Перший" за борги

Про це повідомив у Facebook голова правління Національної суспільної телерадіокомпанії України Зураб Аласанія.

"Сьогодні вранці державний концерн РРТ відключив мовлення UA:Перший (за борги держави державі)", - написав Аласанія.

У коментарі "РБК-Україна" Аласанія уточнив, що борг НСТУ перед концерном РРТ за 10 місяців складає наразі 69 млн грн.

"РРТ відключив сигнал, оскільки вимагає оплату за розповсюдження сигналу. Концерн РРТ сам під загрозою відключення від енергомережі через борги. А якщо їх відключать, тоді пропаде сигнал всіх каналів", - зазначив Аласанія.

При цьому голова правління НСТУ вважає ситуацію, що склалася, тиском на ЗМІ. За його словами, рішення про відключення каналу є позицією очільника Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України Леоніда Євдоченка. Концерн РРТ перебуває під безпосереднім керівництвом цієї служби.

"Його позиція - відключити нас від сигналу", - сказав Аласанія.

Про відключення мовлення "UA:Перший" Концерн РРТ попередив НСТУ офіційним листом від 24 вересня 2018 року.

"З огляду на зростання заборгованості Концерн РРТ змушений припинити трансляцію телеканалу "UA:Перший" з 25 вересня 2018 року", - йдеться у документі.

У НСТУ підрахували, що дефіцит критично необхідних коштів до кінця 2018 року становить 220 млн грн.

"До кінця 2018 року у розпорядженні НСТУ залишається 258,8 млн грн фінансової підтримки; 4,8 млн грн на рахунках філій; 5 млн грн на рахунку центральної дирекції. Очікувані прибутки від господарської діяльності НСТУ до кінця року у найкращому випадку становлять 20 млн грн. Таким чином для забезпечення роботи телерадіокомпанії до кінця 2018 року є лише 288,6 млн грн. При цьому критичними та обов’язковими для сплати до кінця 2018 року, серед інших, є такі видатки: 210 млн грн - оплата праці; 186 млн грн - оплата трансляції; 9 млн грн - на виробництво вже запущених телерадіопрограм; 28 млн грн - комунальні послуги; 15,6 млн грн - податок на землю; 29 млн грн - оплата послуг та матеріалів; 21 млн грн - внесок до Європейської мовної спілки; 5 млн грн капітальних видатків на програмне забезпечення і технічне обладнання; 5 млн грн капітальних видатків на ремонт філій та обладнання", - повідомляє прес-служба "UA: Суспільне мовлення".

Правління НСТУ ухвалило план антикризових заходів, що включає відправлення керівництва та членів центральної дирекції, незадіяних у ефірах і новинах, у неоплачувані відпустки, обмеження прийому на роботу нових працівників, припинення виплати премій керівництву,  переговори щодо розстрочки та відтермінування сплати за надані в поточному році послуги та матеріали, залучення додаткових коштів від реклами і спонсорів.

НСТУ заявляє, що неодноразово зверталася до уряду з приводу критичного недофінансування, та називає наявну ситуацію спробою фінансового тиску на незалежні ЗМІ.

"У розподілі видатків державного бюджету України на 2018 рік зазначено, що фінансова підтримка Національної суспільної телерадіокомпанії України становить лише 776 563,1 грн, а це вдвічі менше від суми, гарантованої законом України "Про суспільне телебачення і радіомовлення України". Урізане вдвічі фінансування ставить під загрозу подальше існування суспільного мовника в Україні", - зазначають у НСТУ.