На Рівненщині отруїлися 24 людини, з них 22 - діти

На Рівненщині у Мізоцькій школі-інтернаті від спалаху гострої кишкової інфекції постраждали вже 24 людини

Про це повідомляє прес-служба Рівненського обласного лабораторного центру МОЗ України.

"Кількість хворих, які постраждали під час спалаху гострої кишкової інфекції в КЗ "Мізоцька спеціалізована загальноосвітня школа-інтернат І-ІІ ступенів", становить 24 особи, з них 22 дитини та 2 працівника закладу", - йдеться у повідомленні.

Госпіталізовано 16 хворих (в Здолбунівській центральній районній лікарні перебувають 11 хворих, в Млинівській ЦРЛ - 4, в Костопільській ЦРЛ - 1). Ще 8 дітей лікуються амбулаторно - їх виявили під час подвірних оглядів (у Здолбунівському районі - 3 дитини, Рівненському - 2, по одній - в Острозькому, Дубенському і Сарненському районах).

Епідеміологічне розслідування виявило, що збудником захворювання стала сальмонела ентерітідіс. Збудник виявили у хворих, в охолодженому сирому м’ясі та на робочих поверхнях харчоблоку (поличка холодильника, тертка для варених овочів, лоток для сирого м’яса). Спалаху сприяли недотримання правил особистої гігієни та порушення санітарно-гігієнічних вимог під час приготування та зберігання їжі.

"Про недотримання санітарно-гігієнічних вимог свідчить виявлення бактерії групи кишкової палички (БГКП) на робочих поверхнях та об'єктах довкілля (48% змивів незадовільні) та у продуктах харчування (40% не відповідають санітарним вимогам)", - зазначили в лабораторному центрі.

Ймовірним джерелом інфекції могли стати два працівники харчоблоку, в яких виявили сальмонелу ентерітідіс: у одного була наявна клінічна картина хвороби, в іншого не було симптомів захворювання.