Росію не питатимуть про вступ України до НАТО, - Столтенберг

НАТО не потрібен дозвіл Росії для вступу України до Альянсу

Про це заявив генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг у інтерв'ю Associated Press перед своєю зустріччю з главою Міністерства закордонних справ Росії Сергієм Лавровим у Нью-Йорку.

"Тільки Україна може визначити власний шлях, хоче вона вступити в НАТО чи ні... У підсумку 29 союзників і Україна будуть вирішувати, чи відповідає Україна стандартам, необхідним для вступу в НАТО", - пояснив генсек.

Столтенберг висловив стурбованість у зв'язку з військовим втручанням Росії в Україні і Грузії, підтримкою РФ режиму Асада в Сирії і нарощуванням військово-морських сил Росії у східному Середземномор'ї.

Він зазначив, що розповів про стурбованість НАТО щодо російської агресії Лаврову, але той не прокоментував це питання. Генсек заявив, що діалог між НАТО та Росією повинен існувати, поки конфлікт на Донбасі залишається невирішеним.

"Коли у нас виникають серйозні розбіжності, коли ми бачимо посилення напруженості, коли ми бачимо все більшу військову присутність поблизу наших кордонів - насправді ще важливіше мати діалог", - наголосив він.