Археологи знайшли цікаві артефакти біля "Софії Київської"

Археологи під час розкопок біля заповідника "Софія Київська" знайшли підвісну свинцеву печатку для скріплення документів, ймовірно, доби Ярослава Мудрого та бронзову булавку Х століття

Про це повідомив старший науковий співробітник Національного заповідника "Софія Київська" Володимир Савицький, передає "Укрінформ".

За словами науковця, розкопки з дослідження провалля ведуться вже три місяці. Це провалля глибиною 4 метри і діаметром приблизно 3 метри утворилося на території Софії Київської у квітні цього року,

"З архівних даних ми знаємо, що там був розташований монастирський льох приблизно 17 століття... У 2000-х роках це місце було засипано піском і, власне, ми вибираємо цей пісок і досліджуємо культурні шари навколо цього провалля. Ці знахідки - з цих культурних нашарувань, починаючи з 10 століття. Є знахідки різних періодів, найдавніша і, можливо, найцікавіша - бронзова шпилька чи булавка", - зазначив Савицький.

Щодо підвісної печатки, за словами науковця, першим припущенням археологів була приналежність її князю Ярославу Мудрому через зображення на її лицевій стороні небесного покровителя князя святого Георгія. Але після порівняння з іншими його печатками, що мали характерні написи, археологи засумнівалися у цій версії.

"Ми поки що не виявили точних аналогів. На іншій стороні печатка має зображення розквітлого хреста, а це вказує на те, що вона могла належати духовній особі. Ми також знаємо, що святий Георгій був покровителем Юрія Долгорукого, тож це може бути його печатка або когось із його служби. Тому ми поки що вагаємося", - сказав науковець.

Крім того, він зазначив, що серед важливих знахідок цікавою є також заготовка для виготовлення таких печаток, оскільки це дає підстави припустити, що подібні підвісні печатки для скріплення документів могли виготовляти на території Софії Київської.