Подвійний заряд та "лівий" запобіжник: що вдалося дізнатися ГПУ про вибух міномета на Рівненщині

Верховна Рада має звернутися до Міністерства оборони щодо проведення ревізії усіх наявних на озброєнні у ЗСУ мінометів "Молот"

Про це під час засідання комітету Ради з питань нацбезпеки і оборони заявив генеральний прокурор Юрій Луценко, повідомляє Еспресо.TV.

За його словами, слідчим вдалося попередньо встановити, що інтервал між мінометами складав 5-8 метрів замість 20-40 м. Таким чином, на полігоні не було забезпечено безпеку особового складу.

Також, завдяки слідчому експертимену вдалося довести подвійне зарядження міномета, що також стало результатом неналежного виконання обов'язків.

Луценко пояснив, що у мінометах треба перевірити пусковий вузол на відповідність, адже у багатьох з них запобіжник використовується зовсім з інших мінометів, зокрема і тоді на Рівненському полігоні.

"Треба перевірити пусковий вузол на відповідність. Зрозуміло, що в ході експлуатації голка пускового механізму зношується і вона потребує перевірки і гарантійного обслуговування. Можливо, також доручити конструкторському колективу оцінити результати цих обстежень і при необхідності внести зміни до документації", - наголосив Луценко.

Він додав, що слідство розглядало низку версій щодо причин вибуху на Рівненщині, серед них - технічні несправності міномета та грубі помилки під час проведення навчань. 

"Я рекомендував би комітету прийняти рішення і звернутися до Міністерства оборони і ДК "Укроборонпром", і терміново призначити повну ревізію наявних мінометів "Молот", - підсумував Луценко.