Правозахисники передали до Міжнародного кримінального суду факти насилля на окупованому Донбасі

Правозахисники Східноукраїнського центру громадських ініціатив передали Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду дані про факти насильства, вчиненого під час війни на окупованих територіях Донбасу

Про це під час брифінгу 27 вересня повідомили голова СЦГІ Володимир Щербаченко і дослідниця центру Наталія Гриценко.

За їхніми даними, за три роки було виявлено 120 місць несвободи, в яких було підтверджено щонайменше 42 факти сексуального насильства. Усі цифри і встановлені імена злочинців наведені у поданні правозахисники передали особисто в офіс Прокурора.

"Передаючи документи в Гаагу ми ставимо перед собою дві цілі. Перша - ще раз показати офісу Прокурора, що в ході збройного конфлікту на Донбасі відбувалися масові та системні воєнні злочини та злочини проти людяності. Відтак ми очікуємо, що офіс Прокурора визнає наявність цих злочинів і нарешті ініціює повноцінне розслідування", - зазначив Щербаченко.

Другою ціллю правозахисників, за словами голови СЦГІ, є сприяння тому, аби прокурор ініціював розслідування в тому числі злочинів сексуального характеру. 

"Сексуальне насильство є найбільш замовчуваним типом злочинів у всьому світі. Війна на Донбасі не є виключенням. Важливо, щоби розслідування сексуального насильство перестало бути декларацією, а перетворилося в реальність", - наголосив правозахисник.