Facebook ділиться з рекламодавцями даними користувачів, які вони не надавали

Facebook використовує для покращення реклами не лише телефонні номери, які люди прив'язують до акаунтів: ви можете ніде не вказувати свій номер, але соцмережа все одно його знатиме

Дослідження провели вчені з Північно-Східного університету Бостона і Прінстонського університету, передає Gizmodo.

Дослідження базувалося на статистиці, наданій Facebook про розмір аудиторії після того, як була завантажена контактна інформація.

Facebook показує рекламні оголошення за номером телефону, який користувач залишає для проходження двофакторної аутентифікації, стверджують вчені в своєму дослідженні.

"Ми використовуємо інформацію, надану користувачами, щоб запропонувати їм більш персоналізований досвід на Facebook, в тому числі більш релевантні рекламні оголошення", - зазначають у прес-службі Facebook.

Крім того, Facebook може отримати номер телефону навіть в тому випадку, якщо користувач не прив'язував його до своєї сторінки: таку інформацію можна витягнути з контактних даних користувача і навіть його друзів в разі, якщо хтось із них дав сервісу доступ до своїх контактів.

Тобто, якщо користувач А, якого ми назвемо Ганною, ділиться своїми контактами з Facebook, включаючи раніше невідомий номер телефону користувача Б, якого ми будемо називати Беном, рекламодавці зможуть орієнтувати рекламу на Бена з використанням наданого номеру телефону десь через місяць - така собі "тіньова контактна інформація". 

При цьому Бен не може отримати доступ до своєї тіньової контактної інформації, тому що це порушить конфіденційність Ганни, згідно правил Facebook, тож він не може її побачити або видалити, і він не може змусити рекламодавців не використовувати його дані.

Провідний автор статті, Гірідхарі Венкатадрі, сказав, що це було найдивовижніше відкриття: Facebook підбирає рекламу використовуючи інформацію, "яка безпосередньо не надавалася користувачем або навіть не була показана ним".

В такому випадку рекламодавці можуть використовувати і номер телефону, який не вказується при реєстрації в соцмережі.